“ВОЛНА” звернулась до Міністерства охорони здоров'я України

06.08.2020
“ВОЛНА” звернулась до Міністерства охорони здоров'я України з терміновим запитом щодо закупівель та забезпеченості программ ЗПТ; даний запит був сформований на пiдставi новин щодо можливих перебоїв та проблем із закупівлями препаратів.
Питання неперервності лікування також стосується закупівлі препаратів АРВ-терапії та лікування туберкульозу, занепокоєння щодо ризиків переривання лікування поділяють низка громадських організацій і спільнот
Ми вимагали вiд мiнiстра охорони здоров’я
Максим Степанов
:
1. Терміново погодити можливість витрачання закупівельних економій Crown Agents на невідкладну закупівлю необхідної кількості таблетованого “Метадону” для щонайменше 8125 пацієнтів!
2. Оскільки це формально потрібно для надання вказівки Crown Agents (разом з ДП "Медичні закупівлі"), терміново провести це рішення ПРГ (Постійної Робочої Групи при МОЗ з питань супроводу державних закупівель)!
3. Не допустити переривання і не доводити до ситуації вимушеного переведення пацієнтів на “Бупренорфін”, адже це дуже важкий перехід, під час якого, за нашими оцінками, щонайменше 50% пацієнтів буде втрачено (повернуться до “вуличного” вживання з ризиками для життя та здоров'я);
4. З огляду на п.3 і на те що “ВОЛНА” разом з партнерами вже зробила публічну заяву щодо ризиків переривання ЗПТ, ми нагадали пані заступниці Міністра, що в разі якщо ситуація не вирішиться, або хтось почне навмисно чи ненавмисно гальмувати її вирішення, “ВОЛНА” в особі її лідерів не буде притримувати або приховувати реальну інформацію, не зможе передбачити наслідки та гарантувати відсутність масових акцій під МОЗом!
Також ми нагадали, що мова іде про наркотичні препарати, які мають свою специфіку обігу, і про те, що люди, які давно покинули нелегальне вживання завдяки ЗПТ, будуть вимушені знову повернутися до “вуличного” вживання. Наслідки цього для всього українського суспільства можуть бути катастрофічними!
Сьогоднi ми почули вичерпну відповідь про недопущення такої ситуації та гарантії прийняття необхідних дій. Міністр дав доручення своїй заступниці Світлані Шаталовій та Владимир Жовтяк проаналізувати та вирішити питання
Під час зустрічі нас запевнили - переривання не станеться, закупiвлi вiдбудуться! Для підтвердження пріоритетності питання вже завтра пiд час ПРГ МОЗ будуть документально прийняті необхiднi рішення, а ми гарантовано будем присутнi і висвітлемо історичну подію, коли Мiнiстр почув голос спiльноти і проявив себе лідером у терміновому реагуванні на невідкладні дії!
«100% життя» - Мережа ЛЖВ
Альянс громадського здоров'я Alliance for Public Health
USAID Ukraine - USAID Україна
UNAIDS Office In Ukraine
Всеукраїнське об'єднання наркозалежних жінок ВОНА
Благодійний Фонд "Надія та Довіра"

Залишились питання?

Залиште свої контактні данні, і ми зв'яжемося з Вами якнайшвидше, щоб відповісти на ваші питання та допогти Вам

© "ВОЛНА", Всі права захищені