«OVERDOSE UA- врятуй життя!» - 31 серпня

31.08.2020

31 серпня під стінами МОЗу відблась Акція з нагоди  Всесвітнього дня інформування про передозування «OVERDOSE UA- врятуй життя!»

  

Журналісти та пересічні громадяни отримали інформацію щодо актуальності питання передозування в Україні, симптомів та алгоритму дій при передозуванні, принципу роботи «Налоксону» та доступності препарату у мережах аптек.

 

Із заявами про важливість інформування про передозування виступили представники неурядових та міжнародних організацій, що надають послуги з профілактики та підтримки лікування наркозалежних. Організатори влаштували перформанс «Реанімація» і провели міні-тренінг з основ першої медичної допомоги при передозуванні.

 

«Кожного року Україна втрачає сотні своїх громадян через відсутність системи та програми допомоги при передозуваннях. Нажаль, рятівний препарат «Налоксон» майже не доступний у вільному продажі та частково доступний у програмах профілактики ВІЛ/СНІДу. Статистика не відображає дійсності, за нашою інформацією лише за останній квартал поточного року у Дніпрі та області 17 людей померли від передозування. В цей день ми як спільнота людей з наркозалежністю заявляємо про недопущення бездіяльності та вимагаємо негайних дій щодо забезпечення програм профілактики передозування. Вимагаємо від Держави у 2020 році звести до нуля віпадки передозування», - заявляє Олег Димарецький, директор БО БФ «ВОЛНА»

 

Під час акції усі охочі мали змогу поспілкуватись з представниками спільноти ЛЖН (людей, як живуть з наркозалежністю) у форматі “живої книги” - активісти поділились власним досвідом у питаннях передозування опіатами та психостимуляторами, обговорили проблему передозування у в'язницях. Цього дня флешмоб на підтримку акції «OVERDOSE UA- врятуй життя!» пройшов у 17 областях України

 

 

  «Глобально, тисячі людей на день помирають від передозувань наркотиками, але на превеликий жаль, в Україні і досі не ведеться адекватна рутинна статистика щодо передозувань, і тільки ми, як представники спільноти, спілкуючись з нашими друзями по всій країні, знаємо наскільки це насправді серйозна проблема! Особливо, коли ключове рятувальне «коло», у вигляді препарату «Налоксон» просто відсутнє в аптеках. Ми знаємо яке це горе для всієї родини та друзів, коли близька людина помирає, а її можна було врятувати! Тому наш меседж сьогодні: «Смерті від Передозування можна попередити!», - заявив Антон Басенко, голова правління БО БФ «ВОЛНА»

 

 

 

* * *

 

 

За даними ДУ «Центр психічного здоров'я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України кількість померлих від зловживання ПАР та отруєнь ними за останні п’ять років збільшилась у півтора рази. Частка чоловіків у загальній кількості померлих складала близько 91%. В 2018 році 72% смертей зафіксовано у віковій групі від 30 до 44 років, більшість смертей (49,1%) припадає на отруєння опіоїдами. Заходи з питань профілактики та зниження рівня вживання ПАР в переважній більшості здійснюються неурядовими організаціями, які спрямовані на популяризацію здорового способу життя, шляхом проведення різноманітних навчально-просвітницьких заходів, розповсюдження засобів особистого захисту серед населення, в тому числі і серед вразливих його груп.

* * *

Акція «OVERDOSE UA - врятуй життя!» проходить в рамках глобальної кампанії щодо підвищення поінформованості про передозування. Відзначання Всесвітнього дня інформування про передозування було започатковане у 2001 році. Символом кампанії є срібна стрічка. Вона символізує знання про передозування та його наслідки. Людина, яка одягає срібну стрічку у цей день, заявляє про втрату когось з близьких через передозування, або висловлює підтримку наркозалежним, які щоденно знаходяться під загрозою смерті від передозування. Детальніше про глобальну ініціативу, яку цього року підтримала БО БФ «ВОЛНА» у флешмобі #OVERDOSE UA- врятуй життя  - за посиланням https://www.overdoseday.com/tribute/  

 

 

Залишились питання?

Залиште свої контактні данні, і ми зв'яжемося з Вами якнайшвидше, щоб відповісти на ваші питання та допогти Вам

© "ВОЛНА", Всі права захищені