Акція «Бюджет смерті-2021»

28.09.2020
18 вересня під Верховною Радою України відбулась акція «Бюджет смерті-2021». Пацієнти, батьки важкохворих дітей разом зі своїми дітьми, активісти та небайдужі громадяни вийшли з вимогою збільшити фінансування медичної сфери до 5% ВВП — до 225 млрд грн.
«Ми вийшли під стіни ВРУ з одною простою вимогою — Президент України, монобільшість та Кабінет Міністрів України мають збільшити фінансування на медицину. Те, що презентує Уряд — це бюджет смерті для пацієнтів. Тому ми принесли череп як символ бюджету смерті під будівлю Парламенту. Адже через недофінансування бюджету кожного року помирають тисячі людей»,— говорить  Дмитро Шерембей, голова БО БФ
«100% життя» - Мережа ЛЖВ
.
«Ми вимагали збільшити бюджет для порятунку і допомоги хворим! Інакше це - Бюджет смерті”, - заявив
Олег Дымарецкий ,директор Всеукраїнського об'єднання людей з наркозалежністю
Пацієнти закликають не голосувати за бюджет смерті та вимагають від Верховної Ради:
- додати на програму медичних гарантій 29 млрд грн.
- збільшити бюджет на закупівлю ліків, що дасть змогу закуповувати новітні препарати за вже існуючими програмами — 4,5 млрд грн.
- почати фінансувати з держбюджету закупівлю ліків за 5 новими програмами — більше 561 млн грн.
Недофінансований бюджет медичної системи перетворюється на катастрофу для тисячі родин пацієнтів щороку. Коли держава кидає їх напризволяще і вони приречені виживати: брати кредити, позичати кошти, шукати інші способи, щоб отримати дороговартісне лікування
Не всім пацієнтам вдається назбирати кошти та отримати лікування. В результаті частина з них стає інвалідами, частина — помирає.
Під час акції у Києві пацієнти написали та передали народним депутатам список сотень людей, життя яких обірвалось за останніх два роки через недофінансованість медичної системи. ‌Вони всі ‌могли б жити, якби держава виділила достатньо коштів.
Пацієнтські організації вже надсилали звернення до Президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра фінансів України Сергія Марченка щодо збільшення бюджету на 2021 рік на медицину.

Залишились питання?

Залиште свої контактні данні, і ми зв'яжемося з Вами якнайшвидше, щоб відповісти на ваші питання та допогти Вам

© "ВОЛНА", Всі права захищені